Context

Je voert je werk uit op een basisschool, maar je bent in dienst van stichting PC GVO (Protestants Centrum Godsdienstig Vormingsonderwijs). Jouw eerste aanspreekpunt binnen de organisatie is je regiobegeleider.

Wat doet een vakleerkracht PC GVO?

Je brengt basisschoolleerlingen in contact met verhalen, feesten, rituelen en symbolen uit de joods-christelijke traditie. Je vertelt, stelt vragen en filosofeert. Je laat de leerlingen onderzoeken welke waarden zij belangrijk vinden in hun eigen leven. In je lessen creëer je een pedagogisch klimaat waarin leerlingen zich veilig en gewaardeerd voelen. Je stimuleert de sociale vaardigheden vanuit een open houding ten aanzien van diversiteit. Bij het voorbereiden van je lessen houd je rekening met de leefwereld van de kinderen. Je bent je ervan bewust dat iedere school en ieder dorp of wijk zo zijn eigen kenmerken heeft en probeert daar in je lessen rekening mee te houden.

"De verhalen uit de joods-christelijke traditie zijn erg waardevol voor de morele opvoeding van ieder kind. Ik vind het belangrijk dat deze verhalen blijvend doorgegeven worden."

Competenties

Voor vakdocenten godsdienstig vormingsonderwijs is het document ‘Competente vakdocenten GVO en HVO voor de openbare basisschool’ opgesteld waarin de competenties van een vakleerkracht zijn omschreven. De competenties zijn verdeeld in:

  • algemene competenties voor alle vormingsdocenten
  • specifieke vakinhoudelijke competenties van de specifieke werkgevers. Voor PC GVO zijn dat de hermeneutische en missionaire competentie.

Scholingstraject

Om als vakleerkracht bij ons aan de slag te kunnen, dien je in het bezit te zijn van een onderwijsbevoegdheid, verkregen door bijvoorbeeld de PABO of een GL-opleiding.

Als je in dienst komt bij PC GVO volg je een intern scholingstraject. De scholing bestaat uit contactdagen, literatuurstudie en praktijkopdrachten. De praktijkopdrachten voer je uit in je reguliere lessen. Het scholingstraject bestaat uit een gemeenschappelijk en een denominatief deel.

In het gemeenschappelijk deel:

  • trek je op met sectorcollega’s van het vormingsonderwijs
  • maak je (nader) kennis met het eigen karakter van het vormingsonderwijs
  • vormen de docentcompetenties vanuit de overheid een rode draad

In het PC GVO-deel:

  • trek je op met PC GVO-collega’s
  • ontwikkel je je (verder) als vakdocent PC GVO
  • vormen de hermeneutische en missionaire competentie de rode draad

Je krijgt in het PC GVO-deel handvatten om:

  • Bijbelverhalen te lezen met een ‘theologische bril’
  • met kinderen te theologiseren en te filosoferen
  • symbolisch taalgebruik en rituelen een plek te geven in je les
  • methoden en werkvormen op waarde te schatten en je didactisch te ontwikkelen
  • andere levensbeschouwelijke richtingen een plek te geven in je les

Meer weten? Download hier de studiegids van het PC GVO deel (wijzigingen voorbehouden). Er is een verschillende studiebelasting afhankelijk van je vooropleiding. Voor meer informatie zie de bijlagen achterin de studiegids.

Nascholing

Professionaliteit van onze vakleerkrachten vinden wij erg belangrijk. Om de deskundigheid te blijven bevorderen zijn er nascholingsmodules te volgen waarbij er zowel aandacht is voor de vakinhoud als de pedagogisch-didactische vaardigheden die nodig zijn om een goede GVO-les te geven. Hoe jouw nascholingsverplichting eruit ziet, hangt af van je contractomvang. Klik hier voor een weergave van de nascholingsverplichting. De nascholingsverplichting geldt voor iedereen. Alleen diegenen die het scholingstraject voor nieuwe docenten volgen, zijn (tijdelijk) vrijgesteld van deze verplichting. Aanmelden voor nascholingscursussen gebeurt via ons nascholingsportaal Carta.